Miért kell minden kertbe a tűzrakó?
A pattogó tűz hangja, ami a hűvös időben melegséget áraszt, a sötétben pislákoló fény és a pörkölt mályvacukor illata... A kerti tűzrakó sosem okoz csalódást, ha egy hangulatos légkör megteremtéséről van szó. Mielőtt azonban kültéri tűzrakó vásárlásába kezdenél, érdemes egy kicsit tájékozódni.
Olvass tovább, a tűzrakó útmutatónkból sok hasznos információt megtudhatsz!
Miért jó egy tűzrakó?
A tűzrakók kiváló lehetőséget nyújtanak a kikapcsolódásra és a szabadban való tartózkodásra. Sok modell nem csak látványos, hanem funkcionális is egyben: a hő és a fény nyújtotta kényelem mellett akár egy kiadós lakoma elkészítésében is segítenek. Néhány tűzrakót úgy terveztek, hogy fatüzelésű grillsütőként is használhatók legyenek, míg más darabok akár főzőlapokká is alakíthatók.
A kínálatunkban fatüzelésű tűzrakókkal találkozhatsz, ami számos előnnyel is jár (erről lentebb olvashatsz). Azonban egy kis „ízelítő”: minden, amit a fatűzön sütnek, jobb ízű. Legyen az akár baromfi, marhahús, hal vagy mályvacukor!
+1: A tűzrakók fókuszpontot kínálnak a kültéri terek számára, és azonnal feldobják a terasz és a kert berendezését. Könnyen felállíthatók és használhatók, és segítenek átváltani a végtelen nyárból a hidegebb évszakokba. Elengedhetetlen kerti tartozékok a naplementék és az esti tűzijátékok élvezéséhez.
A STONE öntöttvas tűzrakó egy igazán különleges darab. Gránit állványa nem csak stílusos, hanem kifejezetten tartós is.
Mire kell figyelni kerti tűzrakó vásárlásakor?
Rengeteg típusú tűzrakó létezik, de a legfontosabb elem valószínűleg az égetni kívánt tüzelőanyag típusa. A tűzrakók általában fával égnek, de számos modern változat már gáztüzelésű. Ennek kiválasztása személyes preferenciák függvénye, azonban fontos olyan modellt választani, ami jó szigetelő falakkal rendelkezik. Ilyen anyag a réz, a kerámia, az öntöttvas, a kő, a cement és a tégla. Ezek kínálják a legbiztonságosabb tüzelést, valamint tartósságuk miatt évekig is kitartanak majd.
A HELL tűzrakó kiváló partner a grillezésben és a mályvacukor készítésében! Széles pereme körül akár az egész család melegedhet.
Nem mehetünk el szó nélkül a használat és az összeszerelés egyszerűsége mellett sem. A fatüzelésű darabok a legegyszerűbbek ebből a szempontból és a karbantartásuk sem atomfizika! Még egy pont a fa-tűzrakók mellett!
Fa- vagy gáztüzelésű tűzrakó?
A fatüzelésű tűzrakó előnyei:
- Igazi tábortűz élményt és illatot kaphatunk
- A fatűz ég a legmelegebben, így télen szinte biztosan melegen tart
- Tökéletes a grillezéshez
A fatüzelésű tűzrakó hátrányai:
- Ismerni kell a tűzrakás fortélyait
- Fát kell vásárolni/felaprítani és a hamut el kell takarítani
- A füst irritáló lehet
A gázüzemű tűzrakó előnyei:
- Rendetlenség mentes
- Nem kell tüzelőanyagot készletezni (mivel az otthoni gázvezetékből származik a gáz)
- Gyorsabb az előkészítése, mint a fatüzelésű tűzrakóé
A gázüzemű tűzrakó hátrányai:
- Szakszerű telepítést igényel (ami magasabb kezdeti költségeket jelent)
- Technikailag a gázos tűzrakók dekoratívak, de nem használhatók grillezéshez, mert a zsír vagy az ételmaradék eltömítheti az égőt
A tűzrakó helyének kiválasztása
A tűzrakó égő tálját legalább 3 méter távolságra helyezd el az olyan építményektől, mint a fészer, a garázs, a ház – és persze a kerítés. A tűzrakó feletti területet tartsd szabadon a ruhaszárító zsinórjaitól és az alacsonyan lógó faágaktól. Minden éghető felülettől legyen távol! A tűzrakót lehetőleg kő-, tégla- vagy beton alapra helyezd. Ne gyújtsd be a tűzrakót pavilon vagy más fedett terület alatt!
Ha végeztél a tűzrakással, győződj meg arról, hogy a tüzet teljesen eloltottad. Fedd le a tűzrakót egy fedéllel, hogy a hamut ne fújja szét a szél és a forró parázs se kapjon újra lángra.
A HIGH acél tűzrakó különlegessége, hogy tűzrakó tálként/grillként, megfordítva pedig tűzrakó kosárként használható!
Mindig legyen a közelben tűzoltó készülék!
Válassz egy stílusos fatüzelésű tűzrakót a kertedbe és élvezd a tűz nyújtotta melegséget!